Drones

Blog

Nu drones niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij krijgt ook de wet & regelgeving omtrent het gebruik van (mini) drones steeds meer vorm. Hieronder treft u een korte update van de laatste regelgeving per 1 juli 2016.

In Nederland zijn de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Defensie verantwoordelijk voor de wet en regelgeving voor luchtvaart. De standaardregels voor de bemande luchtvaart(Wet Luchtvaart) gelden ook voor drones.

Recreatief gebruik

Er wordt onderscheid gemaakt tussen hobbymatig, recreatief gebruik en beroepsmatig gebruik (vluchten tegen vergoeding). Meer informatie over het recreatief gebruik kunt u terugvinden in de regeling modelvliegtuigen. U bent niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Wel is dit raadzaam. Wij adviseren u dan ook na te gaan in uw polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (WA- verzekering) of deze dekking biedt in geval u schade veroorzaakt aan derden.

Beroepsmatig gebruik

Iedere drone die beroepsmatig wordt gebruikt moet verzekerd zijn. Schade veroorzaakt met of door luchtvaartuigen is niet standaard verzekerd onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor zal dus een speciale verzekering afgesloten dienen te worden. Dat geldt niet alleen voor de eigenaar of piloot van de drone maar ook voor de opdrachtgever.

Wij adviseren daarom vooraf goed te controleren of de bedrijven of personen die u hiervoor inschakelt professionele bedrijven zijn die ook daadwerkelijk beschikken over vergunningen en hiervoor ook de juiste verzekeringen hebben afgesloten.

Daarnaast gelden er per gewichtscategorie verschillende regels en voorwaarden voor het gebruik van drones.

  • Bij drones tot 150 kg geldt de wet en regelgeving ROC (RPAS Operator Certificate).
  • Sinds 1 juli 2016 is in Nederland de mini drone-regeling in werking getreden. Het gaat hier om drones tot maximal 4 kg. Hiervoor geldt de nieuwe regelgeving ROC light.

De volledige regels omtrent zakelijk gebruik van drones vindt u hier...


Overzicht regelgeving drones

Download hier het overzicht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu over de regelgeving drones...

Mocht u verder nog vragen hebben of een dergelijke verzekering willen afsluiten neem dan gerust contact met ons op.

Kai Metselaar

Gerelateerd

Reacties

R.valk10 Maart 2018
L.s ik ben op zoek naar een wa verzekering voor mijn drone Phantom 3 om hiermee zakelijk filmbeelden te kunnen maken. Roc light theorie heb ik maar zou ik voor een verzekering van jullie ook praktijk nodig hebben zoals bij een aantal andere verzekeraars. Met vriendelijke groet richard valk
reageer

Laat je reactie achter