Cybercrime een nieuw fenomeen

Alhoewel daar zo af en toe wel wat over in het nieuws komt, blijft cybercrime een relatief onbekend en onderbelicht risico.

Natuurlijk zijn de meeste computers voorzien van een virusscanner of heeft u (al dan niet extern) een netwerkbeheerder die uw computersystemen bewaakt tegen cyberaanvallen. Toch worden bedrijven en instanties steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Niet alleen de grote bedrijven, maar ook kleinere en middelgrote bedrijven worden slachtoffer van hackers. 

Op dit moment zijn er in Nederland slechts een paar verzekeraars die hiervoor producten hebben ontwikkeld. Buiten onze landsgrenzen is het wel al gebruikelijk deze risico’s te erkennen en wordt dit meegenomen in het risicomanagement. Het zijn daarom voornamelijk de Amerikaanse verzekeraars die dit product voeren.

In een artikel van het Financieel Dagblad slaat de overheid alarm over de gevolgen van digitale aanvallen. Volgens de AIVD investeren we wel veel in vergroten van de kennissamenleving, maar te weinig in de beveiliging van die kennis. Zeker de bedrijven die online transacties doen of werken met privacygevoelige informatie worden aangevallen. Volgens gegevens van Hoffmann Bedrijfsrecherche kost cybercrime de Nederlandse samenleving ieder jaar minimaal 10 miljard euro. Driekwart daarvan komt voor rekening van het bedrijfsleven. 

De cyberrisico’s en de gevolgschade zijn veelomvattend en zeker niet in één zin samen te vatten. Om een beter beeld te kunnen krijgen van deze risico’s (en de eventuele verzekeringsoplossingen) heeft het Verbond van Verzekeraars een informatieblad opgesteld, klik hier... Wij zijn van mening dat dit een goed en objectief beeld geeft voor zowel de verzekeraars als de verzekerden.

Indien u meer informatie wenst te ontvangen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.


Aanvulling op dit bericht d.d. 05-08-2015:
De Eerste Kamer heeft op 26 mei 2015 een Wetsvoorstel aangenomen dat een meldplicht voor datalekken regelt per 1 januari 2016. Wij hebben hier een Blogbericht over geschreven, klik hier...

Links en bronnen:
Hoffmann BV
Financieel Dagblad 4 juni 2014
Verbond van Verzekeraars 
Nationaal Cyber Security Centrum
College Bescherming Persoonsgegevens 

Maarten Dulmus

Reacties

Laat je reactie achter