Provisieverbod arbeidsongeschiktheidsverzekering

Blog

Vanaf 1 januari 2013 mogen de kosten van advies en bemiddeling voor nieuwe verzekeringen geen deel meer uit maken van de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Per deze datum geldt er een provisieverbod en dient u zelf met de adviseur afspraken te maken over zijn beloning. 

Waarom?
Omdat de provisie deel uitmaakte van de premie was het niet duidelijk voor de consument welk deel bestemd was voor de adviseur. Verschillen in hoogte van provisie zouden verkeerde prikkels aan de adviseur kunnen geven. Om dit te voorkomen dienen de kosten van advies afzonderlijk van de premie voor het financiële product in rekening te worden gebracht. Financieel advies was en is dus nooit gratis.

Voor wie?
Deze regeling geldt voor niet alleen voor onafhankelijke adviseurs, ook de adviseurs van banken en verzekeraars zullen vanaf 1 januari 2013 separaat kosten voor advies in rekening moeten brengen.

Voor welke financiële producten?
Dit provisieverbod geldt uitsluitend voor zogenoemde complexe en impactvolle producten waaronder de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor veel andere verzekeringen zoals bijvoorbeeld de autoverzekering geldt het  provisieverbod niet.

Geldt dit ook voor lopende verzekeringen?
Nee, het provisieverbod geldt alleen voor verzekeringen die u na 1 januari 2013 afsluit. Voor alle verzekeringen die u hiervoor heeft afgesloten, mag de adviseur zijn provisie blijven ontvangen.

Wat mag ik verwachten en vanaf welk moment ben ik kosten verschuldigd?
De adviseur is verplicht u bij het eerste gesprek te vertellen welke werkzaamheden hij voor u verricht en welke kosten hij hiervoor in rekening brengt. Dit alles staat beschreven in het dienstverleningsdocument dat hij u na dit oriëntatiegesprek moet toesturen. Zo is het vanaf het begin onder andere duidelijk of de adviseur ook de contacten met de verzekeringsmaatschappij voor u zal onderhouden, hoeveel aanbieders hij vergelijkt en hoelang de overeenkomst loopt. Het eerste gesprek is normaal gesproken gratis.

Kan ik ook zonder advies een financieel product aanschaffen?
Ja, dat is mogelijk. Als u zelf weet hoe een financieel product werkt, wat de voorwaarden zijn en weet dat dit product bij uw eigen (financiële) situatie past, kunt u er voor kiezen geen advies af te nemen. Dit wordt execution only genoemd maar is niet gratis, omdat er wel voor u bemiddeld wordt. Deze kosten zijn vaak wel lager. De aanbieder waar u dit product wilt aanschaffen is wel verplicht om te toetsen of u over voldoende kennis en ervaring beschikt om op verantwoorde wijze tot aanschaf over te gaan. Als deze toets niet positief is zal de aanbieder u erop moeten wijzen dat u er wellicht verstandig aan doet u toch te laten adviseren. U bepaalt zelf of u dat advies dan opvolgt. U kunt met een eenvoudige toets op de website van de AFM toetsten of u adviesgevoelig bent. http://www.afm.nl/nl/consumenten/aanpak.aspx

Worden mijn kosten nu hoger?
Dat hangt sterk af van het door u gekozen product. De premie wordt vanaf nu immers zonder provisie berekend waardoor deze lager zal zijn. De kosten van advies en bemiddeling moet u er wel bij optellen. U kunt voor het advies vaak uit meerdere vormen kiezen. Wilt u alleen advies bij het afsluiten van de verzekering of wilt u periodiek controleren of uw verzekering nog bij uw omstandigheden aansluit? In die gevallen is een abonnementsvorm voor u het overwegen waard. Bij een abonnement is vaak gespreide betaling mogelijk. Volgens de wet mag deze periode voor de advieskosten niet meer dan 24 maanden bedragen.

Is het verstandig over te stappen?
In alle gevallen is het raadzaam uw huidige verzekering periodiek tegen het licht te houden. Maar zeker nu kunt u in veel gevallen honderden euro’s per jaar besparen. Is de eerste contractstermijn van uw lopende verzekering afgelopen dan kunt u over het algemeen de verzekering opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. Let er hierbij wel goed op dat u voor uw nieuwe verzekering medisch geaccepteerd moet worden. Gooi dus geen oude schoenen weg voordat u nieuwe heeft.

Korting voor de leden van de NVJ & VERS
Voor leden gelden speciale tarieven zowel voor de premie bij de verzekeraar als de kosten voor de adviseur. Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs.

Meer informatie
http://www.allesoververzekeren.nl/themas/provisieverbod
http://www.afm.nl/nl/consumenten/vertrouwen/financieel-advies.aspx

Kick Pullen

Reacties

Aovxl17 April 2017
Dank je wel voor een dergelijke nuttige informatie over de WAO-beleid en de kosten op basis van handicap conditie. Geniet van een bezoek aan - aovxl.nl voor meer informatie over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen diensten te leren kennen.
reageer

Laat je reactie achter